Projecten

G&F macadamiaplantage – Mozambique

G&F is een macadamiaplantage in Gurue, Mozambique. Het totale terrein beslaat ongeveer 830 hectare. Een deel hiervan, circa 350 hectare, wordt ingezet voor de teelt van macadamia’s. De meeste van deze bomen zijn nog relatief jong. Naarmate de bomen volwassen worden in de komende jaren, zal de oogst toenemen tot circa 800 ton per jaar.

Ondanks enkele uitdagingen die zich sinds 2014 hebben voorgedaan, is het duidelijk dat de eerder voorspelde aanzienlijke groei van de plantage nu werkelijkheid wordt.

Mozambique heeft een aantal voordelen voor de productie van macadamia’s. Het klimaat is geschikt voor de teelt van deze noten, met voldoende regenval en veel zonlicht. Bovendien is er in Mozambique voldoende ruimte voor uitbreiding van de plantages en zijn de arbeidskosten relatief laag. Dit maakt de productie van macadamia’s in Mozambique een aantrekkelijke optie voor investeerders die willen profiteren van de groeiende vraag naar deze noten in de wereldwijde voedingsindustrie.

Dutch Water Limited

DWL is opgericht als een Social Enterprise met als doel om op een zo kosteneffectieve manier schoon en veilig drinkwater te produceren voor de bevolking in de grote steden van Kenia. Het bedrijf verkoopt het water tegen een zeer lage prijs, omdat de meerderheid van de bevolking geen toegang heeft tot schoon drinkwater.

Door gebruik te maken van geavanceerde technologie van Hatenboer Water, één van de Nederlandse aandeelhouders, kan DWL water van zeer hoge kwaliteit produceren. Sinds de start van de productie in 2007 hebben honderdduizenden mensen toegang gekregen tot schoon drinkwater.

Het water van DWL is door een onafhankelijke instantie beoordeeld als het beste onder talloze producenten in Kenia. Scholen hebben gemeld dat kinderen minder vaak ziek worden en zich beter kunnen concentreren dankzij het drinken van het water van DWL. Bovendien hebben medewerkers van het bedrijf een pensioen kunnen opbouwen met hun salaris van Dutch Water.